Blog

Algemene outdoor informatie

📁 Backpacken, Kamperen, Overige outdoor 🕔23.maart 2013
Algemene outdoor informatie

Lekker genieten in de outdoor. Niet iedereen vindt dit een fijn idee, maar voor veel mensen is het een ontspannend om te gaan kamperen. Je zult bepaalde uitrusting nodig hebben wanneer je de natuur in trekt. Waar moet je op letten bij de aanschaf van spulllen als tenten, slaapzakken, luchtbedden, gasstellen en opblaasboten?

Outdoor: ontspannen in de natuur

Outdoor betekent letterlijk buitenshuis. Onder outdoor wordt vaak het kamperen verstaan. Lekker met de tent eropuit en bij voorkeur niet overnachten op een grote, luxe camping, maar in de natuur. Waarom vinden veel mensen dit ontspannend? Je bent even helemaal weg van de bewoonde wereld en leert jezelf echt goed kennen. Zonder luxe leer je pas echt het leven te waarderen. Voor veel mensen is dit de rust die ze nodig hebben. Er zijn ook veel mensen die zeggen dat de outdoor niks voor hen is. Dat is mogelijk, maar vaak hebben ze het nooit geprobeerd. Het kan een aanrader zijn gewoon eens te proberen om te kamperen. Wie weet bevalt het toch veel meer dan je had gedacht! Begin bijvoorbeeld met een weekendje, zodat je de sfeer echt kunt proeven.

 Binnen- of buitenland?

Om te genieten van de outdoor, kun je in eigen land blijven, maar ook naar het buitenland gaan. Nederland heeft voldoende mooie natuurgebieden waar je kunt kamperen en schitterende wandelingen kunt maken. Kies je liever voor het buitenland? In vrijwel elk land zijn outdoor-mogelijkheden. Een aanrader is wellicht Noorwegen, omdat je hier op veel plekken kunt wildkamperen. Je zit dan écht midden in de natuur en niet op een camping. Ook erg mooi om te kamperen is de Verenigde Staten. Overnacht in de Nationale Parken en ervaar de natuur op een hele andere manier dan wanneer je in een hotel had geslapen.  Dichterbij kan natuurlijk ook, zoals in de Belgische Ardennen.

Tenten

De outdoor echt goed ervaren begint met de aanschaf van een goede tent. Bedenk van tevoren wat voor jou belangrijk is. Voor hoeveel personen moet de tent geschikt zijn? Heb je dan ook nog voldoende ruimte voor je spullen? Wil je een voortent hebben, zodat je ook droog kunt zitten wanneer het regent? Moet de tent klein en compact zijn, zodat je hem makkelijker mee kunt nemen? Wanneer je weet wat je ongeveer nodig hebt, is het veel makkelijker om een geschikte tent te vinden. Bedenk dus heel goed welke eisen jouw tent moet hebben en welke zaken voor jou het belangrijkste zijn.

 

Slaapzakken

Een goede slaapzak is van groot belang wanneer je de outdoor ingaat. Houd bij het kopen van de slaapzak vooral rekening met de temperaturen. Zit je in een warm gebied of kan het ’s nachts flink afkoelen? Slaapzakken zijn altijd geschikt voor bepaalde temperaturen en vaak kunnen ze je warm houden wanneer het buiten beneden het vriespunt is. Extra warmte kan door te kiezen voor een mummy-slaapzak. Deze loopt schuin af bij de benen en hierdoor blijven je voeten lekker warm. Wanneer je echter ergens heengaat waar de temperatuur ’s nachts nog erg hoog is, zou een lakenzak ook al voldoende kunnen zijn.

 

Luchtbedden

Wanneer je in je tent gaat slapen, wil je natuurlijk wel lekker liggen. Kies dan bijvoorbeeld voor een luchtbed. Als je op een luchtbed ligt, heb je weinig last van eventuele stenen die onder de tent liggen. Ook ligt het comfortabel en kun je het luchtbed zo hard opblazen als je zelf wilt. Wanneer je veel op reis gaat en beperkte ruimte hebt, kun je ook kiezen voor een slaapmatje. Er zijn slaapmatjes die je kunt opblazen en ook deze liggen zeer comfortabel. Wil je liever hoog liggen, kies dan bijvoorbeeld voor een stretcher. Deze is alleen geschikt wanneer je op één plek blijft, want hij neemt erg veel ruimte in beslag.

 

 

Gasstellen

Outdoor koken is de ultieme manier om echt van de natuur te genieten. Hiervoor kun je kiezen voor gasstellen. Er zijn verschillende gasstellen te koop waar je op kunt koken. Vaak heb je hierbij ook nog een gasfles nodig, maar soms zijn er ook sets waarbij je een gaspit en gasfles in één hebt. Bedenk goed wat je wilt. Er zijn setjes met slechts één gaspit, maar je kunt ook meerdere pitten hebben om op te koken. Deze zijn echter ook groter en nemen dus meer ruimte in beslag.

 

Opblaasboten

Tijdens je outdoor trip kun je natuurlijk ook het water op, bijvoorbeeld om lekker te dobberen of te vissen. Een boot meenemen is moeilijk, maar een opblaasboot kan wel. Let bij het kopen van een opblaasboot op het formaat en het maximale gewicht dat met de boot mee kan. Let ook altijd op de veiligheid, ga niet zomaar het water op als het onveilig lijkt. Bekende merken voor opblaasboten en opblaaskayakken zijn Sevylor en Intex.

 

Tips tegen muggen

Overnachten in de outdoor kan ook nadelen met zich meebrengen. Zo kun je in bos- en waterrijke omgevingen al snel last hebben van muggen. In sommige landen loop je dan het risico op ziektes als malaria en knokkelkoorts. Maar ook zonder kans op deze ziektes, kan een muggenbeet natuurlijk heel vervelend zijn. Schaf daarom een klamboe aan. Sommige tenten hebben al een insectenwering, maar je moet dan natuurlijk niet de tent open laten staan. Ook een middel met DEET kan helpen om de muggen op afstand te houden. Dit kun je kopen bij een drogist of apotheek. Ga je naar een gebied waar de kans op malaria aanwezig is? Maak dan een afspraak bij de GGD of de huisarts.

 

Outdoor spullen kopen

Wanneer je op zoek gaat naar tenten, slaapzakken, luchtbedden of andere spullen, is het verstandig om altijd goed de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Het duurste merk hoeft niet altijd de beste te zijn. Ook heb je bepaalde functies wellicht helemaal niet nodig voor jouw outdoor-avontuur. Bekijk dus niet alleen de prijs, maar ga vooral na wat voor jou van belang is. Eventueel kun je je natuurlijk ook laten informeren door een specialist. Hij of zij kan je dan makkelijk helpen bij het maken van je keuze. Zeker bij de meer specialistische producten zoals verrekijkers en kompassen is deskundig advies onontbeerlijk. Een komas of een verrekijker kopen doe je dan ook altijd bij een specialist.

Over zwembaden kunt u meer lezen op Zwembadgigant intex zwembaden

Thermoskan

Share this article with friends

Similar Articles

Rubberboot

Rubberboot

Een rubberboot kan voor veel ontspanning zorgen wanneer je gaat kamperen of de outdoor ingaat. Het neemt weinig ruimte in,

Lees verder