Blog

Slaapzakken

📁 Backpacken, Camping, Fietsen, Kamperen, Overige outdoor, Recreatie, Survival 🕔22.maart 2013
Slaapzakken

Een slaapzak is onmisbaar wanneer je de outdoor ingaat. Maar wat voor een soort slaapzak heb je nou eigenlijk nodig?

Slaapzakken

Slaapzakken zorgen voor warmte in de nachten en ze nemen veel minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een deken. Een slaapzak is ideaal voor tijdens het kamperen. Er zijn twee soorten slaapzakken. De normale slaapzak, die een rechthoekige vorm heeft, en de mummieslaapzak. De mummieslaapzak loopt schuin af, waardoor je het veel warmer hebt. Ook heeft de slaapzak een capuchon, wat ook weer voor veel meer warmte zorgt. Een mummieslaapzak is ideaal voor koudere nachten of gebieden waar het in het algemeen een stuk kouder is.

Temperaturen en je slaapzak

Wanneer je een slaapzak koopt, kun je altijd op het etiket zien of de slaapzak geschikt is voor het gebied waar jij heengaat. Er staat precies welke temperaturen de slaapzak aankan, zonder dat je het al te koud hebt. De ene slaapzak is goed voor tot het vriespunt en een andere slaapzak kan tot zeker min vijftien graden voor warmte zorgen. Bedenk van tevoren dus goed waar je heen gaat en hoe warm of koud het er is. Controleer vooral de temperaturen van de nachten, aangezien het dan altijd kouder is. Is het ergens echt heel warm, dan zou je ook een lakenzak mee kunnen nemen om daarin te slapen. Een lakenzak is overigens ook ideaal om in de slaapzak te stoppen voor als het echt extreem koud is ’s nachts.

Materiaal slaapzakken

Slaapzakken kunnen uit verschillende materiaalsoorten bestaan. Denk aan katoen, polyester, nylon en pertex. De materiaalsoorten zijn mede bepalend voor de temperaturen die je slaapzak aankan. Ook de vulling kan erg verschillend zijn. Zo zijn er slaapzakken gevuld met ganzendons, maar ook kunststof. Dons is doorgaans beter voor de isolatie en vooral in koudere gebieden zeer geschikt. Ook heeft iedereen natuurlijk zijn of haar eigen voorkeur. Kies een materiaal dat jij prettig vindt. Je moet er immers wel in slapen en een goede nachtrust is van groot belang.

Share this article with friends

Similar Articles

Algemene outdoor informatie

Algemene outdoor informatie

Lekker genieten in de outdoor. Niet iedereen vindt dit een fijn idee, maar voor veel mensen is het een ontspannend

Lees verder